Het zal omstreeks 2004 zijn geweest dat een galeriehouder in Gorinchem tegen ons (Leo Cox, Ilona Visser) zei: “Zitten jullie in Nieuwpoort? Weet je wel dat Ad Dekkers daar vandaan komt?” Nee, dat wisten we niet; zijn werk kenden we vagelijk en we gingen op zoek naar sporen van Ad in Nieuwpoort. Toen we die niet vonden was er een idee geboren.
Het vervolg
In 2008 organiseerden we een in h48gallery de expositie A.D. 2008; het was Ad’s 70ste geboortejaar. Er waren reliëfs en tekeningen van hem te zien en een aantal video-interviews met vrienden en familieleden, om een indruk te krijgen van de persoon Dekkers. Tevens verscheen er een publicatie (Squaring the circle) en organiseerden we een workshop (Dekkers ontdekt) over zijn werk. In de voorbereiding van de expositie stuitten we in een catalogus op een afbeelding van een houten schaalmodel uit 1971, “ontwerp voor beton”, nog niet uitgevoerd. Het idee kreeg vorm.
De aanloop
Onze toenmalige overbuurman en wethouder cultuur van de gemeente Liesvelt, Cees van der Vlist, was inmiddels enthousiast geworden voor het idee. Met hem hebben we contact gezocht met de erven Dekkers, diens zoon Daniel, en bespraken we het plan om in Nieuwpoort dit ontwerp uit te voeren. Die stap bleek echter op dat moment te groot. We schrijven 2009.
Een tussenstap
Een hele tijd bleef het vonkje, dat inmiddels op meerdere personen was overgeslagen, doorsmeulen. Er verscheen een nieuwe plaquette op Binnenhaven 23: Schoolmeesterswoning Tevens geboortehuis van Ad Dekkers (kunstenaar, 1938-1974). Doorslaggevend was een presentatie vanuit de galerie over Ad Dekkers voor de ondernemersvereniging Langerak- Nieuwpoort in 2019. Het inzicht brak door dat het werk van Ad deel uit maakt van het cultureel erfgoed van Nieuwpoort en ter stede een plaats verdient.
De sprong
Ondernemend Nieuwpoort raakte er ook van overtuigd dat een werk van Dekkers in de openbare ruimte een “unique selling point” voor het stadje zou betekenen. In 2022 werd de “Werkgroep Ad Dekkers” opgericht, voorgezeten door Ellis Suur onder de paraplu van de Stichting Vestingstad Nieuwpoort.
Daniel ging akkoord met de uitvoering van het houten model in beton, hoogte 8 meter. Er werd een comité van aanbeveling gevormd; er werden mogelijke locaties in kaart gebracht en uiteindelijk werd er in 2023 door de gemeente een plek op ’t Hooft als locatie toegewezen.
Er zijn sponsoren en uitvoerders gevonden, naast een aantal inwoners en vaklui die hun inzet en expertise belangeloos aanbieden omdat ze graag iets willen betekenen voor hun stad.
Rond de geplande onthulling van de sculptuur eind 2024 organiseert h48gallery een expositie (A.D.2024, De driehoek van Dekkers), inclusief een publicatie (Triangle Talk) en een educatief programma. (zie voor verdere informatie hierover deze website).
Gepubliceerd namens H48.